sobota, 21. maj 2022

Turizem in trajnostni razvoj Občine Selnica ob Dravi drugič


Čeprav je na turističnem zemljevidu Selnica ob Dravi še dokaj neznana in neraziskana, skušamo v Društvu Godi mi prispevati k prepoznavnosti kraja z izvirnimi zgodbami ne samo s področja turizma, pač pa tudi kmetijstva, kulture in gospodarstva. Tako smo lani v sodelovanju z občino in Hramom kulture Arnolda Tovornika organizirali 1. strokovno srečanje Turizem in trajnostni razvoj Občine Selnica ob Dravi z namenom vzpodbuditi obstoječe in potencialne lokalne ponudnike k razvoju svoje ponudbe. Takrat smo k sodelovanju povabili strokovnjake s področja financiranja gospodarstva, turizma in kmetijstva. Udeleženci so dobili osnovne informacije o možnostih financiranja, promocije in vključevanja v projekte.

V sklopu letošnjih prireditev občinskega praznika Občine Selnica ob Dravi pa smo 18. maja 2022 organizirali 2. strokovno srečanje Turizem in trajnostni razvoj Občine Selnica ob Dravi. Če smo se na prvem srečanju posvetili možnostim financiranja, pa smo letos občinstvu predstaviti primere uspešnih dobrih praks v naši regiji. Dr. Tjaša Alegro s Fakultete za turizem UM nam je predstavila zgodbarjenje, ki se ukvarja s tem, kako lokalne zgodbe, anekdote uspešno uporabiti v turističnih produktih in promocijah.  Pika Radmilovič iz Svečine nam je predstavila ne samo uspešno turistično  zgodbo vodenih nordijskih pohodov med vinogradi Vinotour, pač pa tudi, kako takšno zgodbo izpeljati od samega začetka. Med drugim kako prepričati lastnike vinogradov k sodelovanju, kako se lotiti čezmejnega sodelovanja. Sandra Kurnik Zupanič iz Krajevne skupnosti Jarenina pa je predstavila projekt Štajerski muzej glasbe, ki je šele v nastajanju, vključeval pa bo tudi Muzej Alfija Nipiča. Spoznali smo lahko, kako zahteven je začetni process izdelave dokumentacije, saj gre za obnovo spomeniško zaščitene hiše. Pa tudi kako združiti več želja v skupen projekt. Vsi, ki spremljamo turistično dogajanje, seveda zadnji dve leti nismo mogli spregledati aktivnosti Sv. Trojice. Širši javnosti je znan predvsem Trojicafest z mnogimi dogodki, koncerti. Zato smo povabili tudi Tanjo Arih Korošec, ki je predstavila strategijo razvoja turistične destinacije Sveta Trojica, ki jo pripravljajo v Zavodu za turizem Sv. Trojica. Usmerili se bodo predvsem v butični turizem, ki bo seveda v veliki meri povezan z zgodovinsko preteklostjo, romarsko potjo, samostanom in bogato samostansko knjižnico. Vsi predavatelji so družno ugotovili, da je nemogoče razvijati turistično ponudbo brez lokalnih društev in ponudnikov. Prav vsi pa so se tudi strinjali, da je le teh v naših koncih premalo in bi si želeli bogatejšo lokalno ponudbo. Prav tajo so problem nočitvene kapacitete.

Prav zato smo povabili k sodelovanju tudi dva uspešna ponudnika, ki sta uspela z izvirnimi idejami. Prvi je Žiga Legnar iz kmetije Legnar v Malečniku, sicer bolj znane po svoji blagovni znamki Čili napoj. Družina Legnar je prevzela kmetijo kot popolni laiki, saj so se na kmetijo preselili iz mesta. Skozi napake in preizkušanje so prišli do znanja, ki ga imajo sedaj. Obdelujejo vinograd, nekaj sadovnjaka in nasad čilijev. Za svoje čili omake so dobili že več nagrad, najbolj pa so ponosni na britansko Great taste reward. Nekaj njihovih izdelkov ima eno zvezdico, ena omaka pa celo dve zvezdici. Žiga pravi, da moraš biti vztrajen, saj je pot do uspeha v kmetijstvu dolgoročna. Prav tako pa moraš razmišljati izven okvirjev in ne smeš se ustrašiti konkurence. Ena izmed njegovih idej je tudi Festival čilija in čokolade, ki bil sprva v Mariboru, sedaj pa je že v Ljubljani in verjetno bo v bodoče še kje.

Tudi v Hiši vin Kokol v Ciglencah je v delo vpeta celotna družina. Emilijan Kokol je predstavil krožno gospodarjenje na njihovi kmetiji. Sami so prišli na idejo, da bi izkoristili prav vse, kar na kmetiji pridelajo. Tako so dobili idejo, da bi uporabili grozdne peške. Pričeli so testno pridelovati olje iz grozdnih pečk, ki je bilo na tržišču dobro sprejeto, zato so nabavili stiskalnico za hladno stiskanje, po lastnih zamislih pa so tudi dali izdelati strok za ločevanje pešk od grozdnih lupin. Po stiskanju jim je ostala še “grozdna pogača”. Le to pridelajo v grozdno moko, ki jo lahko uporabljajo tudi tisti, ki so občutljivi na gluten. Za svoje pridelke in ideje krožnega gospodarstva so prejeli veliko nagrad, najbolj ponosni pa so na to, da so prestižnem natečaju RIA 2020 ( "Rural Inspirational Awards") v Bruslju bili uvrščeni v top 5 FINALISTOV v kategoriji krožnega gospodarstva. Pri tem velja omeniti, da so njihovi konkurenti bili projekti vredni več milijonov evrov, med tem, ko so sami idejo razvijali na kmetiji z lastnimi sredstvi.

Oba ponudnika ugotavljata, da pridelovalec mora biti viden na sejmih in srečanjih. Je pa za manjše kmetije to problem, saj so družinski člani vpeti v vsakodnevno delo in jim zmanjka časa za promocijo.

 
V sklopu srečanja smo pri Društvu Godi mi izdali zbornik 2. strokovnega srečanja Turizem in trajnostni razvoj Občine Selnica ob Dravi, ter Seznam kulturne dediščine na območju Občine Selnice ob Dravi iz registra kulturne dediščine RKD Ministrstva za kulturo RS. Obe publikaciji sta na voljo brezplačno v TIC-u Hrama kulture Arnolda Tovornika v Selnici ob Dravi.

Zahvaljujemo se vsem predavateljem, ki so se odzvali vabilu, županji dr. Vlasti Krmelj, ekipi Hrama kulture Arnolda Tovornika za izvedbo in seveda  Sadjarstvu Grahor za jabolka, ki so bili na voljo udeležencem. 

Vabljeni k ogledu fotografij na našem FB profilu




Ni komentarjev:

Objavite komentar