Čeprav je na turističnem
zemljevidu Selnica ob Dravi še dokaj neznana in neraziskana, skušamo v Društvu
Godi mi prispevati k prepoznavnosti kraja z izvirnimi zgodbami ne samo s
področja turizma, pač pa tudi kmetijstva, kulture in gospodarstva. Tako smo lani
v sodelovanju z občino in Hramom kulture Arnolda Tovornika organizirali 1.
strokovno srečanje Turizem in trajnostni razvoj Občine Selnica ob Dravi z
namenom vzpodbuditi obstoječe in potencialne lokalne ponudnike k razvoju svoje
ponudbe. Takrat smo k sodelovanju povabili strokovnjake s področja financiranja
gospodarstva, turizma in kmetijstva. Udeleženci so dobili osnovne informacije o
možnostih financiranja, promocije in vključevanja v projekte.
V sklopu letošnjih prireditev
občinskega praznika Občine Selnica ob Dravi pa smo 18. maja 2022 organizirali
2. strokovno srečanje Turizem in trajnostni razvoj Občine Selnica ob Dravi. Če
smo se na prvem srečanju posvetili možnostim financiranja, pa smo letos
občinstvu predstaviti primere uspešnih dobrih praks v naši regiji. Dr. Tjaša
Alegro s Fakultete za turizem UM nam je predstavila zgodbarjenje, ki se
ukvarja s tem, kako lokalne zgodbe, anekdote uspešno uporabiti v turističnih
produktih in promocijah. Pika
Radmilovič
iz Svečine nam je predstavila ne samo uspešno turistično zgodbo vodenih nordijskih pohodov med
vinogradi Vinotour, pač pa tudi, kako takšno zgodbo izpeljati od samega
začetka. Med drugim kako prepričati lastnike vinogradov k sodelovanju, kako se
lotiti čezmejnega sodelovanja. Sandra Kurnik Zupanič iz Krajevne
skupnosti Jarenina pa je predstavila projekt Štajerski muzej glasbe,
ki je šele v nastajanju, vključeval pa bo tudi Muzej Alfija Nipiča.
Spoznali smo lahko, kako zahteven je začetni process izdelave dokumentacije,
saj gre za obnovo spomeniško zaščitene hiše. Pa tudi kako združiti več želja v
skupen projekt. Vsi, ki spremljamo turistično dogajanje, seveda zadnji dve leti
nismo mogli spregledati aktivnosti Sv. Trojice. Širši javnosti je znan predvsem
Trojicafest z mnogimi dogodki, koncerti. Zato smo povabili tudi Tanjo
Arih Korošec, ki je predstavila strategijo razvoja turistične
destinacije Sveta Trojica, ki jo pripravljajo v Zavodu za turizem Sv. Trojica. Usmerili
se bodo predvsem v butični turizem, ki bo seveda v veliki meri povezan z zgodovinsko
preteklostjo, romarsko potjo, samostanom in bogato samostansko knjižnico. Vsi
predavatelji so družno ugotovili, da je nemogoče razvijati turistično ponudbo
brez lokalnih društev in ponudnikov. Prav vsi pa so se tudi strinjali, da je le
teh v naših koncih premalo in bi si želeli bogatejšo lokalno ponudbo. Prav tajo
so problem nočitvene kapacitete.
Prav zato smo povabili k
sodelovanju tudi dva uspešna ponudnika, ki sta uspela z izvirnimi idejami. Prvi
je Žiga
Legnar iz kmetije Legnar v Malečniku, sicer bolj znane po svoji
blagovni znamki Čili napoj. Družina Legnar je prevzela kmetijo kot popolni
laiki, saj so se na kmetijo preselili iz mesta. Skozi napake in preizkušanje so
prišli do znanja, ki ga imajo sedaj. Obdelujejo vinograd, nekaj sadovnjaka in
nasad čilijev. Za svoje čili omake so dobili že več nagrad, najbolj pa so
ponosni na britansko Great taste reward. Nekaj njihovih
izdelkov ima eno zvezdico, ena omaka pa celo dve zvezdici. Žiga pravi, da moraš
biti vztrajen, saj je pot do uspeha v kmetijstvu dolgoročna. Prav tako pa moraš
razmišljati izven okvirjev in ne smeš se ustrašiti konkurence. Ena izmed
njegovih idej je tudi Festival čilija in čokolade, ki bil
sprva v Mariboru, sedaj pa je že v Ljubljani in verjetno bo v bodoče še kje.
Tudi v Hiši vin Kokol v
Ciglencah je v delo vpeta celotna družina. Emilijan Kokol je predstavil krožno
gospodarjenje na njihovi kmetiji. Sami so prišli na idejo, da bi izkoristili
prav vse, kar na kmetiji pridelajo. Tako so dobili idejo, da bi uporabili
grozdne peške. Pričeli so testno pridelovati olje iz grozdnih pečk, ki
je bilo na tržišču dobro sprejeto, zato so nabavili stiskalnico za hladno
stiskanje, po lastnih zamislih pa so tudi dali izdelati strok za ločevanje pešk
od grozdnih lupin. Po stiskanju jim je ostala še “grozdna pogača”. Le to pridelajo
v grozdno
moko, ki jo lahko uporabljajo tudi tisti, ki so občutljivi na gluten.
Za svoje pridelke in ideje krožnega gospodarstva so prejeli veliko nagrad,
najbolj ponosni pa so na to, da so prestižnem natečaju RIA 2020 ( "Rural
Inspirational Awards") v Bruslju bili uvrščeni v top 5 FINALISTOV
v kategoriji krožnega gospodarstva. Pri tem velja omeniti, da so njihovi
konkurenti bili projekti vredni več milijonov evrov, med tem, ko so sami idejo
razvijali na kmetiji z lastnimi sredstvi.
Oba ponudnika ugotavljata, da
pridelovalec mora biti viden na sejmih in srečanjih. Je pa za manjše kmetije to
problem, saj so družinski člani vpeti v vsakodnevno delo in jim zmanjka časa za
promocijo.
V sklopu srečanja smo pri Društvu Godi mi izdali zbornik 2. strokovnega
srečanja Turizem in trajnostni razvoj Občine Selnica ob Dravi, ter Seznam
kulturne dediščine na območju Občine Selnice ob Dravi iz registra
kulturne dediščine RKD Ministrstva za kulturo RS. Obe publikaciji sta na
voljo brezplačno v TIC-u Hrama kulture Arnolda Tovornika v Selnici ob Dravi.
Zahvaljujemo se vsem
predavateljem, ki so se odzvali vabilu, županji dr. Vlasti Krmelj, ekipi Hrama
kulture Arnolda Tovornika za izvedbo in seveda Sadjarstvu Grahor za jabolka, ki so bili na voljo udeležencem.
Vabljeni k ogledu fotografij na našem FB profilu
Ni komentarjev:
Objavite komentar