četrtek, 21. junij 2018

Med cvetočo sivko


Podjetje Soven d.o.o. vas v soboto, 30. junija 2018, od 10.00 do 19.00 ure vabi na festival "Med cvetočo sivko" na njihovem nasadu sivke.

Med drugim boste lahko:
-nabrali šopek sivke,
- izdelali venček iz sivke,
-spoznali destilacijo sivkinega olja in sivkinih destilatov,
-spoznali sivko v kulinariki, ter degustirali nekaj jedi in pijač s sivko,
-meditirali med cvetočo sivko,
- izdelali sivkino milo,
- polstili (mikali, filcali)  s slovensko ovčjo volno,
- svetovali vam bodo o zdravem načinu življenja,
-izdelali grafološko analizo vaše pisave,
-spoznali osnove aromaterapije,
-opazovali certificiranje trajnic.

Ob tem pa boste uživali v slovenski pesmi med cvetočo sivko.

V trajen spomin profesionalno slikanje dojenčkov in otrok med sivko

Organizatorji vabijo tudi večje skupine, družine, avtodome...

Rezervacija piknik prostora na: info@soven.si

Odprta dvorišča vedno bolj prepoznavna

V današnjem tedniku Štajerc tudi o poletnih odprtih dvoriščih

sreda, 20. junij 2018

Sivka v kulinariki



V današnjem časopisu Dnevnik obširen članek o sivki, tudi v kulinariki, z Društvom Godi mi in Poletnimi odprtimi dvorišči.

Na obisku pri Društvu TOTI DCA Maribor


Tako smo včeraj uživali v dobro družbi članov Društva TOTI DCA Maribor, ko smo skupaj degustirali jedi s sivko. Hvala tudi g. Borutu Cerkveniču za zanimivo predavanje o rabi sivke v zdravilstvu.



torek, 19. junij 2018

Vrtnice in vino v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru

V Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru je v petek, 15. junija 2018, s pričetkom ob 19. uri potekal dogodek Vrtnice in vino 2018 , v sklopu katerega se je odvijala degustacija vrhunskih vin in hrane s koncertom v rožnem vrtu.​


V prijetnem vzdušju in čudovitem ambientu rožnega vrta, z vonjem po cvetočih vrtnicah, je okoli 200 obiskovalcev prireditve lahko uživalo v pokušini najboljših vin priznanih štajerskih vinarjev in odličnih kulinaričnih dobrot slovenskih kmetij. Na prireditvi se je predstavilo trinajst ponudnikov, od tega šest vinarjev in šest lokalnih ekoloških in turističnih kmetij, na eni stojnici pa so bili predstavljeni projekti, ki trenutno potekajo v Botaničnem vrtu - PalaeoDiversiStyria ter Iron Age Danube. Na stojnici je obiskovalce pričakal pester nabor jedi iz preteklosti, med drugim tudi prigrizki iz kruha in sadja ter rimsko vino​.

V prvem delu glasbenega programa so nastopili študenti Oddelka za glasbo Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru, v drugem prostem delu pa je odigral in odpel kitarist Sergej Zorko iz Maribora. Splošno vzdušje na prireditvi je bilo odlično, zelo družabno in sproščeno, opaziti je bilo zadovoljstvo tako s strani ponudnikov, kot s strani obiskovalcev.​

Sodelujoči vinarji:
  • Vino GREIF
  • Vina BRAČKO
  • Ekološka vina VALENTAN
  • MERANOVO
  • Vinogradništvo HORVAT
  • Vina KUŠTER
Sodelujoči ponudniki hrane:
  • Kmetija ARONIJA CIGULA
  • Kmetija pri OMI NEŽI
  • Društvo Godi mi
  • Kmetija FRANGEŽ
  • Ekološka kmetija ZLATE MISLI
  • Projekt PalaeoDiversiStyria






Ta sivka v kulinariki pa je res zanimiva ;-) Med tako zanimivimi ponudniki so za novice Univerze v Mariboru izbrali prav našo stojnico ;-)


ponedeljek, 18. junij 2018

Postajamo vse bolj prepoznavni

Saj ne, da bi se hvalili, a v prejšnjem tednu so nas v časniku Večer omenili kar dvakrat ;-) 
Tudi to nam je v dokaz, da smo na pravi poti in širimo dober glas o Selnici izven meja našega kraja!



nedelja, 17. junij 2018

Poletna odprta dvorišča

Utrujeni, a ponosni, ker nam je ponovno uspelo privabiti okoli 150 obiskovalcev. Skupaj smo preživeli prijeten, sproščujoč in poučen dan.

Obiskovalci so:
-  spoznavali princip destilacije sivke v bakrenem kotlu, 
- izdelovali aranžmaje iz naravnih materialov (pšenica, sivka, lipa, vrtnice...),
- okušali jedi in pijače s sivko in konopljo,
- okušali kozji sir s sivko ali brez,
- okušali marmelade in sadna žganja,
- okušali kozličkov golaž.

Otroci so lahko izdelovali dišeče zeliščne slike pod mentorstvom Mojce Šinkovec in jahali konja ponija. Tisti, ki niso s kmetije, pa so lahko v živo spoznali kozličke, pujske, zajčke, kokoške in božali muce.

Kar nekaj obiskovalcev pa je zanimalo, kako nastaja prava lesena glamping hiška, v kateri bodo v bližnji prihodnosti lahko obiskovalci tudi prespali.

Na stojnicah so se nam predstavili:
- Sadjarstvo Grahor s sadnimi žganji, marmeladami,
- Kmetija Urbas z izdelki iz konoplje,
- Mojca ustvarja s tekstilnimi rokodelskimi izdelki,
- kmetija Naša kašča z domačimi izdelki (olja, kis, marmelade, različna eterična olja). Posebej smo
    bili veseli kisa s sivko,
- Bernarda Korez, osebno dopolnilno delo, z rokodelskimi izdelki iz in s sivko, 
- Društvo Godi mi s predstavitvijo sivke  v kulinariki in prikazom destilacije sivke, ter
- Vrablova domačija z kozjim sirom in kozličkovim golažem. Pripravili pa so tudi kozji sir s sivko.

Glede na obisk odprta dvorišča postajajo le ta zanimiva tudi izven našega kraja, saj je večina obiskovalcev prišla iz širšega dela Štajerske (Gornja Radgona, Maribor, Slovenska Bistrica, Lenart), nekateri pa celo iz Škofje Loke in Ljubljane. S tem pa dosegamo naš namen - širiti dober glas o Selnici in ponudbi v njej preko meja svojega kraja.
Fotografije si lahko ogledate na našem FB profilu