sobota, 7. oktober 2017

S fotografsko razstavo in potopisom smo se poslovili od poletja

Od poletja smo se poslovili s fotografsko razstavo dr. Jurija Avsec-a »Fotografski utrinki z dežele sivke«. 

Ljubiteljski fotograf,  dr. Jurij Avsec je zaposlen na Fakulteti za energetiko v Krškem in v Velenju. S fotografijo se ukvarja že vrsto let. Svoj navdih vidi v motivih iz narave. Večinoma so to slovenski motivi, kar nekaj motivov narave pa je ujel tudi na potepanjih v mnogih nacionalnih parkih po svetu. Pričujoča razstava prikazuje izbor fotografij, ki so nastale med njegovim letošnjim potepanjem po južni Franciji, Provansi. Predstavljena fotografska razstava je njegova 17. samostojna fotografska razstava.

Tokrat je z nami delil svojo izkušnjo potepanja po južni Franciji, Provansi, canjonu Verdon in naravnem parku Camargue, v besedi in sliki. Na slikah lahko občudujemo motive sivke, camargaških konj, plamencev in kanjona Verdona, ki ga nekateri viri navajajo kar evropski Grand canyon. Svoja doživetja s potovanja nam je zaupal tudi v kratkem, a zanimivem potopisu. Avtor vsekakor priporoča, da te kraje obiščemo v začetku julija, ko je sivka v največjem razcvetu.

Razstava bo v avli Hrama kulture Arnolda Tovornika predvidoma na ogled do 18. oktobra 2017. Vabljeni k ogledu!

Morebitna naročila fotografij in vtise lahko sporočite avtorju na  jurijav@yahoo.com. 

Provanso večinoma poznamo predvsem po romantičnih podobah neskončnih polj sivke. Zato smo na otvoritvi  predstavili tudi kuharsko knjigo »Kuhajmo s sivko – sivkastične jedi, ki nimajo okusa po milu«, ki smo jo izdali julija v sklopu prireditve QLSivka. Obiskovalci so v pogovoru izvedeli katere vrste sivke se priporoča v kulinariki, kako jo pripraviti za rabo kulinarike. Pa tudi kako vzdrževati rastlino samo. Seveda predstavitev kuharske knjige ne bila popolna brez degustacije jedi, pripravljenih po receptih iz te knjige. Obiskovalci so tokrat lahko poskusili limonin kolač s sivko, marmorni šarkelj s sivko, maslene kekse s sivko in slano pecivo s sivko. 
Celotnemu dogodku pa smo nazdravili s sivkinim koktajlom, otroci in tisti, ki alkoholu niso naklonjeni, pa s sivkino limonado.

Ob tej priložnosti se iskreno zahvaljujemo moderatorki Špeli Pokeržnik, ki je sproščeno vodila celoten dogodek in kolektivu Hrama kulture za tehnično pomoč pri izvedbi dogodka.

Bi tudi sami radi pripravili te in podobne jedi s sivko? Nič lažjega. Kupite si knjigo "Kuhajmo s sivko" ali pa jo podarite nekomu. Knjigo lahko naročite na drustvo.godimi@gmail.com. 

Knjigo dobite v kompletu z vrečko sivke. Tako lahko že takoj pripravite kakšno jed po receptu iz knjige tudi, če sivke nimate doma.



Udeležba in degustacija sta bili BREZPLAČNI!








sreda, 20. september 2017

Odprta dvorišča v Črešnjevcu ob Dravi



Društvo podeželskih deklet in žena Selnica ob Dravi v sodelovanju z Mladinskim društvom Bakheros vas vabita na že tradicionalna Odprta dvorišča v Črešnjevcu ob Dravi.
 
Predstavili se vam bodo lokalni ponudniki na več dvoriščih v naselju Črešnjevec ob Dravi.

Obiskovalci boste uživali v domači kulinariki, spoznavali domače obrti, sodelovali na delavnicah in se zavrteli ob živi glasbi!

Naročili smo lep, nedeževen dan!

Društvo Godi mi se bo predstavilo s sivko v kulinariki. Pokazali pa vam bomo tudi, kako destilirali sivko na štedilniku. 

VSTOPNINE NI!





ponedeljek, 18. september 2017

Kuhajmo s sivko na Odprtih dvoriščih




V sklopu "Odprtih dvorišč Črešnjevec" vas vabimo na dvorišče Vrablove domačije.

Na naši stojnici bo spet dišalo po sivki!
Predstavili vam bomo rabo sivke v kulinariki.
Degustirali boste lahko nekaj jedi in pijač s sivko.
Prikazali vam bomo tudi destilacijo doma, na štedilniku.
S pridobljenim znanjem pa si boste lahko pripravili svež hidrolat kar doma!

Če vam bo sivka v jedeh všeč, pa jih boste lahko skuhali, spekli tudi sami s pomočjo kuharske knjige "Kuhajmo s sivko", ter z njimi presenetili svoje najdražje in obskovalce!

Z vami se bomo družili med 12.00 in 17.00 uro.
Preživite lepo nedeljsko popoldne v naši družbi!

VSTOPNINE NI!

torek, 5. september 2017

Kuharska knjiga "Kuhajmo s sivko - sivkastične jedi, ki nimajo okusa po sivki"

Ker radi radi odkrivamo rabo novih živil v kulinariki, smo letos izdali našo prvo knjigo, kuharico "Kuhajmo s sivko - sivkastične jedi, ki nimajo okusa po sivki" . V nejej boste v uvodnem poglavju spoznali nekaj dejstev o rastlini sami, ter dobili nekaj praktičnih nasvetov, kako sivko uporabiti  v kulinariki. Zakaj ne bi svojih gostov presenetili s kompletnim obrokom od predjedi, do glavne jedi, priloge, solate, sladice in koktajla s sivko? V tej knjigi boste našli preizkušene recepte!

Knjigo smo zavili v lično naravno embalažo in dodali vrečko posušenih sivkinih cvetov.  Tako je pripravljena, da jo podarite in obdarovancu omogočite, da takoj preizkusi recepte. Pri tem vam bo pomoč ročno izdelana rokavica,  s katero boste lahko prijeli še tako vročo posodo.

Knjigo lahko dobite v kompletu z vrečko posušene sivke po ceni 12,00€:





v kompletu s kuhinjsko rokavico z motivi sivke in vrečko sivke po ceni 18,00€:



ali v kompletu s praktičnim lesenim stojalom in vrečko sivke 

po ceni 20,00€:




ponedeljek, 3. julij 2017

U Ž I V A J T E V P O L E T J U !

Poletje je na višku. S QL Sivko se do jeseni poslavljamo od vas. Hvala vsem skoraj 600 obiskovalcem z vse Slovenije, pa tudi iz tujine (Rusije, Ukrajine, ZDA), ki ste se pripeljali v naš kraj. Upamo, da se še vrnete  Do jeseni pa si bomo polnili baterije vsak po svoje. Se vidimo spet septembra, ko bomo pripravili za vas nova presenečenja