ponedeljek, 18. junij 2018

Postajamo vse bolj prepoznavni

Saj ne, da bi se hvalili, a v prejšnjem tednu so nas v časniku Večer omenili kar dvakrat ;-) 
Tudi to nam je v dokaz, da smo na pravi poti in širimo dober glas o Selnici izven meja našega kraja!



nedelja, 17. junij 2018

Poletna odprta dvorišča

Utrujeni, a ponosni, ker nam je ponovno uspelo privabiti okoli 150 obiskovalcev. Skupaj smo preživeli prijeten, sproščujoč in poučen dan.

Obiskovalci so:
-  spoznavali princip destilacije sivke v bakrenem kotlu, 
- izdelovali aranžmaje iz naravnih materialov (pšenica, sivka, lipa, vrtnice...),
- okušali jedi in pijače s sivko in konopljo,
- okušali kozji sir s sivko ali brez,
- okušali marmelade in sadna žganja,
- okušali kozličkov golaž.

Otroci so lahko izdelovali dišeče zeliščne slike pod mentorstvom Mojce Šinkovec in jahali konja ponija. Tisti, ki niso s kmetije, pa so lahko v živo spoznali kozličke, pujske, zajčke, kokoške in božali muce.

Kar nekaj obiskovalcev pa je zanimalo, kako nastaja prava lesena glamping hiška, v kateri bodo v bližnji prihodnosti lahko obiskovalci tudi prespali.

Na stojnicah so se nam predstavili:
- Sadjarstvo Grahor s sadnimi žganji, marmeladami,
- Kmetija Urbas z izdelki iz konoplje,
- Mojca ustvarja s tekstilnimi rokodelskimi izdelki,
- kmetija Naša kašča z domačimi izdelki (olja, kis, marmelade, različna eterična olja). Posebej smo
    bili veseli kisa s sivko,
- Bernarda Korez, osebno dopolnilno delo, z rokodelskimi izdelki iz in s sivko, 
- Društvo Godi mi s predstavitvijo sivke  v kulinariki in prikazom destilacije sivke, ter
- Vrablova domačija z kozjim sirom in kozličkovim golažem. Pripravili pa so tudi kozji sir s sivko.

Glede na obisk odprta dvorišča postajajo le ta zanimiva tudi izven našega kraja, saj je večina obiskovalcev prišla iz širšega dela Štajerske (Gornja Radgona, Maribor, Slovenska Bistrica, Lenart), nekateri pa celo iz Škofje Loke in Ljubljane. S tem pa dosegamo naš namen - širiti dober glas o Selnici in ponudbi v njej preko meja svojega kraja.
Fotografije si lahko ogledate na našem FB profilu 

sobota, 16. junij 2018

Vrtnice in vino v Botaničnem parku Pivola

V petek zvečer smo v prečudovitem ambientu rožnega nasada sodelovali na prireditvi Vrtnice in vino, na kateri so se predstavljali s svojo ponudbo okoliški vinarji, kmetije in Društvo Godi mi s svojo posebnostjo, rabo sivke v kulinariki. Vzdušje je bilo sproščeno, zabavno in poučno. Hvala ekipi botaničnega vrta, da smo lahko bili zraven!




rožni vrt v polnem razcvetu


Društvo Godi mi
















četrtek, 14. junij 2018

Ko se dogaja, se dogaja - sivka v kulinariki junija za vas kar štirikrat

V naslednjih dneh pa bomo res aktivni. 
Raba sivke v kulinariki postaja zanimiva vse večjem številu ljudi. Zanima ta tema tudi vas? V naslednjih dneh vam bomo kar štirikrat predstavili, kako jo lahko uporabite doma. Če pa si ne boste zapomnili vsega, pa bostre lahko s seboj odnesli tudi kuharico "Kuhajmo s sivko - sivkastične jedi, ki nimajo okusa po milu"!

Vabljeni na:
- Vrtnice in vino v Botanični park Pivola v petek, 15. 6. 2018, med 18.30 in 21.30 uro,
- Poletna odprta dvorišča v nedeljo, 17. 6. 2018, med 11.00 in 18.00 uro,
- na predavanje z degustacijo v torek, Sivka v kulinariki, pri Društvu Toti DCA Tabor  in konec meseca
- na festivalu Med cvetočo sivko v soboto, 30. 6. 2018, od 10.00 do 18.00






sreda, 13. junij 2018

Poletna odprta dvorišča Črešnjevec ob Dravi s QLSivko

V nedeljo, 16. junija 2018, ponovno odpirata vrata svojih dvorišč Sadjarstvo Grahor in Vrablova domačija. 

Degustirali boste lahko jedi iz kozjega mleka, domače marmelade, sadna žganja, jedi s sivko... Dišalo bo po palačinkah in vafljih.

Spoznali boste destilacijo in rabo sivke v kulinariki.

Ogledali si boste lahko, kako nastaja glamping hišica na Vrablovi domačiji. Ne veste, kaj to je? Pridite v nedeljo in izvedeli boste!

Iz žit boste lahko spletali venčke in dekoracijo.

Otroci bodo na delavnici izdelovali dišeče slike iz začimb in zelišč, 
ter jahali ponije...

Na stojnicah se vam bodo predstavili:
- rokodelski leseni izdelki Esenwoodcraft,
- domače dobrote (sadna žganja, marmelade, sokovi, pecivo) Sadjarstva Grahor,
- domače dobrote in izdeki iz konoplje Kmetije Urbas,
- domače dobrote kmetije Naša kašča ,
- rokodelski izdelki iz tekstila Mojca ustvarja,
- Vrablova domačija z degustacijo kozjega mleka in sira, ter predstavitvijo glamping hiške,
- Godi mi izdelki s sivko,
- Društvo Godi mi s predstavitvijo destilacije sivke in rabo sivke v kulinariki.

Preživite nedeljsko popoldne z nami! Poučno in zabavno bo!

Družili se bomo med 11.00 in 18.00 uro!

VSTOPNINE NI!


petek, 8. junij 2018

Poletna odprta dvorišča so vse bližje

Smo že v polnih pripravah na vesel, zanimiv in poučen dogodek, ki bo v nedeljo, 17. junija 2018, med 11.00 in 18.00 uro. Družili se bomo na dvoriščih Sadjarstva Grahor in Vrablove domačije, ki ležijo ob Jabolčni poti v Črešnjevcu ob Dravi.

Med drugim boste:
- spoznavali izdelke lokalnih ponudnikov,
- izdelovali dekoracijo in venčke iz žita,
- otroci bodo izdelovali zeliščne, dišeče slike in
- jahali ponije,
- igrali boste lahko namizni tenis...

Prizorišče pa bo dišalo tudi po sivki, saj bomo prikazali destilacijo sivke v živo, ter uporabo sivke v kulinariki. Nekaj jedi in pijač s sivko boste lahko tudi poskusili.

Da ne pozabite na dogodek, vas od včeraj nanj spomin tudi ta napis na Poljanah v križišču Ul. heroja Šercerja in Erjavčeve ulice (na koncu Koroškega mostu) 

Hvala Senčila Ješovnik, da ste nam to omogočili!






sreda, 6. junij 2018

V domači dnevni sobi sredi Maribora ustvarjata vrhunsko kulinarično zgodbo


Bravo! O tem smo gledali samo po tujih TV kanalih in je že kar stalna praksa po metropolah. Sedaj pa tudi v Mariboru! Čestitke lastnikoma Juretu Brložniku in Maji Miška iz Maribor za pogum. 
Njuna specialiteta pa je, ne boste verjeli, hruška s sivko! Sivka v kulinariki je vse bolj pogosta in popularna tudi v Sloveniji! Mogoče najdete kakšen recept zase tudi v kuharici Kuhajmo s sivko, ki jo dobite pri Društvo Godi Mi