Rokodelstvo, ročna dela, kreativnost, ustvarjanje, ter ozaveščanje o tem je naše prvo poslanstvo. Ker imamo radi svoj kraj, Selnico ob Dravi, je naše drugo poslanstvo promocija kraja. Pridružite se nam pri naših aktivnostih kot aktiven član ali kot obiskovalec naših dogodkov. Vedno ste dobrodošli, ne glede na to ali želite ustvarjati, se predstaviti ali nas le podpreti.
Strani
- Vstopna stran
- VČLANI SE IN SODELUJ
- 2RIZEM ZA LJUDI! - DESTINACIJA SELNICA OB DRAVI
- TEČAJI, DELAVNICE
- DOGODKI, PRIREDITVE
- ZBORNIKI STROKOVNIH SREČANJ TURIZEM IN TRAJNOSTNI RAZVOJ OBČINE SELNICA OB DRAVI
- ZALOŽNIŠTVO IN PRODAJA
- KUHAJMO S SIVKO
- DESTILACIJA
- SEZNAM KULTURNE DEDIŠČINE NA OBMOČJU OBČINE SELNICE OB DRAVI IZ REGISTRA KULTURNE DEDIŠČINE RKD MINISTRSTVA ZA KULTURO RS
- Z NAMI SO
- MEDIJI O NAS
- DARILNI BONI
- LETNA POROČILA DRUŠTVA GODI MI
torek, 2. julij 2019
nedelja, 30. junij 2019
Žetev in destilacije sivke
Vroč sobotni popoldan je bil ravno pravšnji za žetev sivke. Da je eterično olje in hidrolat čim bolj bogat, je namreč potrebno sivko pobrati ob polnem cvetenju in opoldanskem močnem soncu, ter jo čim prej destilirati. Tako namreč najbolj sprostimo oljne mešičke, ki se nahajajo v cvetovih sivke.
Celo dvorišče na Janževi gori je dišalo po svežem destilatu - hidrolatu.
Članom Društva Godi mi je uspelo požeti vso sivko in jo do večera tudi destilirati v 30 litrskem kotlu.
Če je dopoldan pogled na hrib nad hišo bil še vijolično obarvan, pa se je pozno popoldan vijolična umaknila zeleni barvi.
Celo dvorišče na Janževi gori je dišalo po svežem destilatu - hidrolatu.
Članom Društva Godi mi je uspelo požeti vso sivko in jo do večera tudi destilirati v 30 litrskem kotlu.
Če je dopoldan pogled na hrib nad hišo bil še vijolično obarvan, pa se je pozno popoldan vijolična umaknila zeleni barvi.
prva je že odcvetela |
enoletnice |
hrib odet v dišečo vijolično |
ob hiši še ni popolnoma razcvetela, zato smo jo še pustili |
še nekaj enoletnic |
pogled od zgoraj |
in od spodaj |
prej |
in potem |
čimprej jo je potrebno destilirati |
destilirali smo v 30-litrskem bakrenem sodu |
na vrhu se vidi ozek rob eteričnega olja |
v ločevalenm liju smo olje ločili od hidrolata |
v bakreni cevi se pra ohladi in utekočini |
in priteče hidrolat |
torek, 18. junij 2019
Poletna odprta dvorišča v Črešnjevcu ob Dravi
Če nam je uspelo pozimi izbrati najbolj mrzel dan za
božična odprta dvorišča, pa smo za poletna odprta izbrali najbolj vroč dan v
letu. Na srečo smo se hladili z tako imenovano vodno meglico, ki nas je
prijetno osvežila.
Seveda smo bili aktivni že cel
teden pred dogodkom. Potrebno je bilo postaviti plakate, natisniti majice
in lončke, postaviti ograde za varno jahanje ponijev in ogled kozličkov. Pripravili
smo stojnice iz materialov, ki jih najdemo na domala vsaki kmetiji – lesenih
zabojev za sadje in desk.
V sodelovanju s Hramom kultureArnolda Tovornika smo poskrbeli tudi za ozvočenje. Hvala simpatični Špeli Pokeržnik, ki je
povezovala program in predstavila ponudnike na stojnicah.
Dan smo pričeli z zanimivim in poučnim
srečanjem pridelovalcev jabolčnega vina pri Sadjarstvu Grahor. Na njihovo povabilo
se je odzvalo kakšnih 15 pridelovalcev, ki so prisluhnili svetovanju
predstavnice Kmetijsko-gozdarskega zavoda Maribor o tehnologiji pridelave te
pijače. Če je nekoč veljalo jabolčno vino za pijačo revežev, pa s sodobno
tehnologijo pridelave temu ni več tako. Prav pri Sadjarstvu Grahor so to tudi
dokazali, saj so za svoj prvi letnik, ki so ga pridelali lani, prejeli zlato
priznanje, prav tako je bil njihov Mošti zmagovalen tudi na tokratnem anonimnem
ocenjevanju. Udeleženci so izvedeli, da je za kvalitetno jabolčno vino pomembna
tako izbira kvalitetnih jabolk, kot tudi kasneje pravilno kletarjenje.
Na stojnicah so se predstavili
rokodelci z unikatnimi izdelki in kmetije s svojimi pridelki. Tako so obiskovalci
lahko izbirali med unikatno glineno posodo Lončarskega centra Maribor, unikatnimi
mozaiki in ročno poslikanimi majicami Simone Auguštin, unikatnimi lesenimi izdelki
Esen woodcraft, ter uporabnimi lesenimi predmeti okrašenimi s servietno tehniko
Bernarde Korez. Izbirali so lahko med kmetijskimi pridelki kmetij Naša kašča,
Sadjarstva Grahor, družine Šinkovec in kmetije Pušnik. Stojnice so bile polne
svežih pridelkov, kot je mlad slovenski česen, mlada čebula, pa tudi domačih
marmelad, sadnih žganj in kozjega mleka. Med ponudniki pa sta bila dva priznana
čebelarja in sicer Čebelarstvo Cesar, ki je znano ne samo po svojem medu, pač
pa tudi po medeni penini, ter Čebelar Blažej iz Činžata z medom Pohorskih
gozdov.
Seveda so udeleženci lahko tudi
sami aktivno sodelovali na delavnicah z lončarskim vretenom Lončarskega centraMaribor, delavnicah izdelovanja mozaika Simone Auguštin in delavnicah pletenja
aranžmajev iz naravnih materialov, ki jo je vodila Alenka Leber Vračko.
Otroci so noreli na športnem
poligonu, ter jahali ponija KK Špela.
Obiskovalci so si lahko ogledali
tudi slikarsko razstavo amaterskega slikarja Jožeta Šinkovca. Sredi popoldneva
pa so nas z venčkom ljudskih pesmi presenetili tudi člani Mešanega pevskegazbora Sv. Marjeta iz Selnice ob Dravi.
Da nismo bili lačni in žejni so
poskrbeli Bar B, Turistično društvo Selnica ob Dravi, Sadjarstvo Grahor in
Vrablova domačija. Tako smo si lahko privoščili pohorski pisker, kranjsko
klobaso, kozličkov golaž in zelenjavno enolončnico. Pri Društvu Godi mi pa soo
poskrbeli za predstavitev rabe sivke v kulinariki. Obiskovalci so lahko
poskusili slano in sladko pecivo s sivko, ter nazdravili s sivkinim koktajlom ali
sivkino limonado.
Pridružila
se nam je tudi županja Vlasta Krmelj, ki je obiskovalcem namenila tudi nekaj
vzpodbudnih besed!
Hvala vsem sodelujočim in seveda vsem obiskovalcem,
ki ste vztrajali z nami kljub vročemu poletnemu dnevu.
Vabljeni k ogledu fotografij na našem FB profilu!
ponedeljek, 10. junij 2019
Vino in vrtnice 2019
Že drugo leto zapored so nas povabili k sodelovanju na prireditvi Vino in vrtnice 2019 v Botaničnem parku UM v Pivoli. Na prireditvi se predstavljajo okoliški vinarji in ponudniki. Sami predstavimo možnosti rabe sivke v kulinariki. Obiskovalci na naši stojnici lahko poskusijo kakšno jed s sivko ali spijejo kozarček sivkinega koktajla.
Hvala ekipi Botaničnega vrta UM, še pobesej ge. Meti Šepic za vabilo in izvrstno organizacijo.
Žal med prireditvijo ni bilo časa za fotografiranje, zato objavljamo le fotografije pred in po dogodku ;-)
Si pa lahko fotografije dogodka ogledate na Vino in vrtnice 2019
Jasmina Možič, hvala za pomoč!
proti koncu so ostali pladnji in čase prazne
Naročite se na:
Objave (Atom)