ponedeljek, 8. julij 2019

Strokovna ekskurzija društva

Člani Društva Godi mi smo se v nedeljo, 7. julija 2019, odpravili na strokovno ekskurzijo na kateri smo spoznavali turistično ponudbo sosednje avstrijske Štajerske regije, namenjeno družinam. Obiskali smo destinacije, namenjene vsem generacijam. Čeprav smo imeli v načrtu obiskati še Gamlitz, pa nam je to preprečilo vreme, saj so se zgodaj popoldne nad nami zgrnili črni oblaki, ki so s seboj prinesli nevihto. Tako nam je za jesensko ekskurzijo ostal še obiska Morotikparka, ki omogoča gibanje na prostem - razvijanje motoričnih sposobnosti, razgibavanje, ter plavanje v ribniku.

Sami smo se sicer odpravili z osebnimi avtomobili, lahko pa se na podobno pot podate tudi s kolesi, saj imajo Avstrijci zelo lepo urejene kolesarske poti.

Sprva smo obiskali kraj Vogau in "Genussregal Südsteiermark" . V resnici gre za rezultat evropskega projekta, v katerega so se vključile občine in ponudniki spodnje Štajerske. Ker gre za vinorodno deželo, je poudarek seveda na vinu in vinogradnikih, istočasno pa se predstavljajo tudi pridelovalci živil in ponudniki kulinarike. V sklopu projekta so uredili prodajni, gostinski in razstaviščni prostor, ki se med seboj dopolnjujejo. 

Sama razstava je sestavljena iz predstavitve ponudnikov, ki vključuje tudi degustacijo vin, žganja, kisov, olj, bučnic in čokolade. Izdelke lahko kasneje kupite v prodajnem prostoru ali si privoščite pijačo in obrok v gostinskem delu. Zaradi dokumentarnih filmov, ki predstavljajo regijo samo ali pa posamezno panogo in degustacij, je razstava zanimiva tudi za mlajše člane družine ali šolske izlete. Obisk Genussregala je pametno združiti z obiskom Motorikparka v Gamlitzu, saj sta oddaljena ca. 10 minut vožnje z avtom. Kot smo že napisali, nam je tokrat vreme zagodlo in to preprečilo.

Nato smo podali proti regiji, ki jo Avstrijci imenujejo Vulkanland in je oddaljena kakšnih 15 minut vožnje z avtomobilom proti Ratschendorfu, kjer smo obiskali "Mostschenke im Gewölbe" v kraju Deutsch Goritz. Na kmetiji, kjer je bil nekoč stari mlin, je družina Schober ustvarila lasten majhen pravljični svet. Na sprehodu po kmetiji lahko občudujete zbirke starih kmetijskih strojev in orodja, starih letal in helikopterja, zbirko choperjev Harley Davidson in drugih znamk, stari mlin, čebelnjake, kot so jih uporabljali nekoč (na vozu, panji pleteni iz slame...), celo jadrnico imajo. 
Najbolj pa je kmetija postala znana po kamelah, želvah in nenavadnem govedu s premerom rogov do 2,5 metra. Med drugim je na ogled postavljena tudi lesena hiša iz leta 1608, v kateri je urejena stara mizarska delavnica. Obiskovalcu je skoraj neverjetno, koliko eksponatov jim je uspelo zbrati in ponovno postaviti na ogled. Ob tem pa ne smemo pozabiti, da je ogled brezplačen.
V svoji ponudbi imajo tudi kulinariko. Med vsemi temi eksponati so namreč gostinske mize. Ponujajo pa sveže pečene krače, reberce, hamburgerje, različne zavitke, palačinke in carski praženec. Po naših izkušnjah je vse okusno in tudi cenovno sprejemljivo. Obisk te kmetije je izredno zanimiv za vse generacije. 


Zbrali smo se slovenski strani

lično urejen sprejemni prostor v Genussregalu

pred vstopom v razstavo




degustacija olj (bučno, arašidovo, mandljevo, lešnikovo)

na mopedu se pelješ po vinorodni pokrajini

Dodajte napis

s kolesom sreče izbereš kratek dokumentarec, ki si ga ogledaš

na kratko in tudi otrokom razumljivo: žita

jajca in kokoš

v takšnih sodih se hrani vino ali žganje

degustacija kisov, žganj in medu


zabavne fotke za spomin

čokoladna fontana



lične razstavne police


tudi trgovino začutiš kot razstavišče


dogovor kako do naslednje točke

prve kamele na vidiku

kamele so prijazne in se pustijo tudi pobožati




iz gostilne lahko skozi okno opazuješ kamele v hlevu



rogovi imajo lahko premer tudi do 2,5 metra

oprema za destilacijo

člani Godi mi že delajo načrte, kako bodo to uporabili ;-)



med drugim na ogled tudi prava lesena jadrnica




najstarejša hiša je iz leta 1609




iz odsluženega avtomobila so naredili hiško za želvo velikanko 


mojster iz Prekmurja izdeluje bučno olje na star način


a si videl moje rogove?





nedelja, 30. junij 2019

Žetev in destilacije sivke

Vroč sobotni popoldan je bil ravno pravšnji za žetev sivke. Da je eterično olje in hidrolat čim bolj bogat, je namreč potrebno sivko pobrati ob polnem cvetenju in opoldanskem močnem soncu, ter jo čim prej destilirati. Tako namreč najbolj sprostimo oljne mešičke, ki se nahajajo v cvetovih sivke.
Celo dvorišče na Janževi gori je dišalo po svežem destilatu - hidrolatu.
Članom Društva Godi mi je uspelo požeti vso sivko in jo do večera tudi destilirati v 30 litrskem kotlu.
Če je dopoldan pogled na hrib nad hišo bil še vijolično obarvan, pa se je pozno popoldan vijolična umaknila zeleni barvi.

prva je že odcvetela

enoletnice
hrib odet v dišečo vijolično





ob hiši še ni popolnoma razcvetela, zato smo jo še pustili 




še nekaj enoletnic


pogled od zgoraj

in od spodaj




prej

in potem




čimprej jo je potrebno destilirati


destilirali smo v 30-litrskem bakrenem sodu



na vrhu se vidi ozek rob eteričnega olja


v ločevalenm liju smo olje ločili od hidrolata



v bakreni cevi se pra ohladi in utekočini

in priteče hidrolat








torek, 18. junij 2019

Poletna odprta dvorišča v Črešnjevcu ob Dravi


Če nam je uspelo pozimi izbrati najbolj mrzel dan za božična odprta dvorišča, pa smo za poletna odprta izbrali najbolj vroč dan v letu. Na srečo smo se hladili z tako imenovano vodno meglico, ki nas je prijetno osvežila.
Seveda smo bili aktivni že cel teden pred dogodkom. Potrebno je bilo postaviti plakate, natisniti majice in lončke, postaviti ograde za varno jahanje ponijev in ogled kozličkov. Pripravili smo stojnice iz materialov, ki jih najdemo na domala vsaki kmetiji – lesenih zabojev za sadje in desk.
V sodelovanju s Hramom kultureArnolda Tovornika smo poskrbeli tudi za ozvočenje. Hvala simpatični Špeli Pokeržnik, ki je povezovala program in predstavila ponudnike na stojnicah.
Dan smo pričeli z zanimivim in poučnim srečanjem pridelovalcev jabolčnega vina pri Sadjarstvu Grahor. Na njihovo povabilo se je odzvalo kakšnih 15 pridelovalcev, ki so prisluhnili svetovanju predstavnice Kmetijsko-gozdarskega zavoda Maribor o tehnologiji pridelave te pijače. Če je nekoč veljalo jabolčno vino za pijačo revežev, pa s sodobno tehnologijo pridelave temu ni več tako. Prav pri Sadjarstvu Grahor so to tudi dokazali, saj so za svoj prvi letnik, ki so ga pridelali lani, prejeli zlato priznanje, prav tako je bil njihov Mošti zmagovalen tudi na tokratnem anonimnem ocenjevanju. Udeleženci so izvedeli, da je za kvalitetno jabolčno vino pomembna tako izbira kvalitetnih jabolk, kot tudi kasneje pravilno kletarjenje.
Na stojnicah so se predstavili rokodelci z unikatnimi izdelki in  kmetije s svojimi pridelki. Tako so obiskovalci lahko izbirali med unikatno glineno posodo Lončarskega centra Maribor, unikatnimi mozaiki in ročno poslikanimi majicami Simone Auguštin, unikatnimi lesenimi izdelki Esen woodcraft, ter uporabnimi lesenimi predmeti okrašenimi s servietno tehniko Bernarde Korez. Izbirali so lahko med kmetijskimi pridelki kmetij Naša kašča, Sadjarstva Grahor, družine Šinkovec in kmetije Pušnik. Stojnice so bile polne svežih pridelkov, kot je mlad slovenski česen, mlada čebula, pa tudi domačih marmelad, sadnih žganj in kozjega mleka. Med ponudniki pa sta bila dva priznana čebelarja in sicer Čebelarstvo Cesar, ki je znano ne samo po svojem medu, pač pa tudi po medeni penini, ter Čebelar Blažej iz Činžata z medom Pohorskih gozdov.
Seveda so udeleženci lahko tudi sami aktivno sodelovali na delavnicah z lončarskim vretenom Lončarskega centraMaribor, delavnicah izdelovanja mozaika Simone Auguštin in delavnicah pletenja aranžmajev iz naravnih materialov, ki jo je vodila Alenka Leber Vračko.
Otroci so noreli na športnem poligonu, ter jahali ponija KK Špela.
Obiskovalci so si lahko ogledali tudi slikarsko razstavo amaterskega slikarja Jožeta Šinkovca. Sredi popoldneva pa so nas z venčkom ljudskih pesmi presenetili tudi člani Mešanega pevskegazbora Sv. Marjeta iz Selnice ob Dravi.
Da nismo bili lačni in žejni so poskrbeli Bar B, Turistično društvo Selnica ob Dravi, Sadjarstvo Grahor in Vrablova domačija. Tako smo si lahko privoščili pohorski pisker, kranjsko klobaso, kozličkov golaž in zelenjavno enolončnico. Pri Društvu Godi mi pa soo poskrbeli za predstavitev rabe sivke v kulinariki. Obiskovalci so lahko poskusili slano in sladko pecivo s sivko, ter nazdravili s sivkinim koktajlom ali sivkino limonado.
Pridružila se nam je tudi županja Vlasta Krmelj, ki je obiskovalcem namenila tudi nekaj vzpodbudnih besed!

Hvala vsem sodelujočim in seveda vsem obiskovalcem, ki ste vztrajali z nami kljub vročemu poletnemu dnevu.

Vabljeni k ogledu fotografij na našem FB profilu!